RESTAURAREA CATAPETESMEI – CADOU ANIVERSAR (Nr.156/2018)

IMG_6484Bogdan Nicolaescu

Lucrările de conservare și restaurare ale iconostasului Bisericii „Sfântul Dumitru-Poștă”, începute anul acesta, sunt preconizate a se încheia în toamna anului viitor, când se vor împlini 200 de ani de la terminarea lucrărilor de construcție a noii întruchipări a „bisericii de jurământ din mahalaoa lui Sfeti Dimitrie” în 1819.
Începută în 1807, la inițiativa Episcopului Buzăului, Costandie Filitti, și continuată sub oblăduirea urmașului acestuia, episcopul Gherasim Rătescu, construcția bisericii este realizată în stilul neoclasic de factură germană (austriacă). În cei aproape 200 de ani de existență, Biserica „Sfântul Dumitru-Poștă” a avut multe de îndurat: „Focul cel mare” din 1847 afectează acoperișul și o parte din interior, pentru ca, 70 de ani mai târziu, biserica să fie practic abandonată și propusă spre demolare, dar fiindu-i, mai apoi, dat să treacă și prin două mari cutremure, în 1940 și 1977. Lucrările de reparații care au avut loc după aceste momente de cumpănă ale existenței bisericii au avut repercusiuni și asupra picturii interioare, ca și asupra catapetesmei.
Echipa de restauratori condusă de doamna Sultana-Ruxandra Polizu se luptă de câteva luni cu urmările diferitelor intervenții făcute de-a lungul ultimei jumătăți de veac asupra catapetesmei, care au produs modificări ale aspectului originar al acesteia și pentru recuperarea căruia se depun acum eforturi.
Eforturi se cer și din partea noastră, a celor care iubesc această biserică, deoarece este crucial ca lucrările să meargă fără întrerupere, aceasta necesitând o finanțare continuă. Orice ajutor este important, iar acțiunea de salvare a bisericii dusă de Ioan C. Filitti după anii Războiului pentru întregirea neamului românesc (1916-1919) trebuie să ne stea în fața ochilor ca un exemplu de urmat pentru a putea trăi bucuria de a fi ctitor.

jos

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.