MEMORIE ȘI EVOCĂRI DIN TEMNIȚELE COMUNISTE

Seara-cateheticaVlad Florin IANCU

Pe data de 16 iunie 2017, a avut loc seara de convorbiri catehetice cu tema „Martiri în temnițele comuniste”. Un eveniment cu totul deosebit! Invitatul special, domnul arhitect Emanoil Mihăilescu, a fost deținut politic la Fortul 13 Jilava, Periprava, Stoeneşti, Salcia şi Gherla. S-a născut pe data de 16 decembrie 1935, la Bucureşti, într-o familie de mici meseriași. Absolvent al Liceului „Titu Maiorescu”, urmează cursurile Facultății de Arhitectură între 1953-1958. Pe data de 18 septembrie 1958 a fost arestat, fiind membru al mișcării „Rugul Aprins”. Fiind cel mai tânăr membru al acestui grup intelectual-religios, a primit la vârsta de 22 de ani o pedeapsă de cinci ani de detenție.

Pe durata serii, ne-a povestit că, pentru dumnealui, momentul cu cea mai mare încărcătură emoțională a fost atunci când a intrat pentru prima dată în celula sa și a dat acolo peste un grup de oameni dezumanizați datorită condițiilor mizere. Primele semne de umanizare, povestește invitatul, au apărut atunci când o pasăre a reușit să intre în celula în care se aflau, iar ei, speriați fiind, nu știau cum să o ajute să iasă în libertate. Corecțiile primite și chinul îndurat, pe baza acuzațiilor mincinoase ce i-au fost aduse, i-au schimbat percepția asupra lucrurilor esențiale din viață. Înalta înțelepciune ce-l caracterizează pe invitatul nostru a fost dobândită prin grele încercări, pentru ca noi să învățăm din experiențele unor astfel de oameni. Urmele lăsate de condițiile de detenție nu s-au putut vindeca în întregime sau îndepărta complet, ci l-au însoțit în viață. Extraordinar este că invitatul nostru nu regretă nicio clipă pușcăria, mărturisind că acolo a cunoscut oameni deosebiți, intelectuali, credincioși, crema societății românești, oameni ce și-au dat viața pentru credință, popor și țară.

Părintele Daniil Sandu Tudor, pe care invitatul nostru l-a cunoscut pe vremea când era starețul Mănăstirii Rarău, a fost elogiat cu precădere, fiind inițiatorul mișcării „Rugul Aprins”, din care făceau parte, la momentul respectiv, opt clerici și opt mireni. Multele întâmplări evocate de către domnul arhitect Emanoil Mihăilescu au un caracter cu adevărat sfâșietor, greu de reprodus în cuvinte.

jos

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.