„PRIVEGHEAŢI ŞI VĂ RUGAŢI, CA SĂ NU INTRAŢI ÎN ISPITĂ”

Monica DAMIAN (articol apărut în nr. 111 al Revistei Dimitrios)

impartasanie-sfantul-potir-foto-oana-nechiforSuntem ispitiți de diavol în fiecare clipă, căci „…Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită” (I Petru 5, 8). Însă, nu poate face rău nimănui fără îngăduința lui Dumnezeu. Atunci când omul este stăpănit de duhuri necurate, nu se mai comportă ca o persoană independentă; toate acțiunile lui sunt dirijate de duhul viclean (Arhim. Nectarie Moulatsioti, Despre farmece și cum pot fi ele dezlegate, p. 25).

Manifestările posedării demonice le putem observa în fața icoanelor, a Sfintelor Moaște, a Crucii, a Sfintelor Taine, întrucât demonii nu suportă lucrurile sfinte, fapt dovedit și de minunea vindecării unui tânăr din Patra, petrecută în ajunul praznicului Sfântului Cosma. Acest tânăr, legat cu lanțuri, a fost așezat în partea de nord-vest a bisericii, unde a fost adusă o icoană și pusă deasupra lui. Diavolii, însă, au aruncat-o, neputând-o suporta. A doua zi, după otpustul Sfintei Liturghii, cel posedat de duhuri necurate a fost împărtășit, moment în care demonii au ieșit, spunând: „M-am făcut bine! Slavă Ţie, Dumnezeule! Doamne, miluieşte! Sfântul Cosma m-a vindecat! Dezlegaţi-mi lanţurile!”.

Remarcăm, deci, că Sfânta Euharistie este un medicament pentru cel ce primește Dumnezeieștile Taine ale lui Hristos, însă împărtășirea rară  poate fi o cauză a ispitelor noastre, fapt ce reiese dintr-o întâmplare din viața Sfântului Macarie Egipteanul. Fiind ispitit de o femeie „frumoasă la chip”, un egiptean  merge la un vrăjitor, rugându-l ca prin farmecele sale, femeia să fie izgonită de soț și să-l iubească pe el. Dar, neputând să o determine să cadă în păcatul desfrânării, a transformat-o într-o asemănare de animal.  Dându-și seama că este lucrarea vrăjmașului, soțul ei o duce la Cuviosul Macarie. Acesta a turnat apă sfințită pe capul ei, făcându-o să aibă chipul de femeie. Sfântul o sfătuiește să meargă des la biserică și să se împărtășească, explicându-i care este cauza ispitei ce o avusese:  „a venit asupra ta acea ispită, fiindcă cinci săptămâni au trecut de când ai fost părtaşă dumnezeieştilor Taine”. Însă, nu numai Sfânta Euharistie alungă demonii, ci și participarea la Taina Sfântului Maslu și la Sfânta Liturghie. Astfel, o femeie demonizată adusă la Mănăstirea Sfântului Gherasim din Kefalonia este tămăduită prin participarea la Liturghie și ungerea cu untdelemn sfințit. Femeia mărturisește, mai târziu, că simțea că îi iese din trup ceva puternic în timpul Liturghiei. În momentul ungerii cu untdelemn sfințit, demonizata s-a ridicat și a zis: „Nu-i de ajuns că popa al bătrân care trăiește aici nu-mi dă pace zi și noapte?… Acum vii și tu cu untdelemnul: O să mă ardeți voi doi!”.

O altă minune se petrece într-o insulă din Republica Fiji. Un ieromonah, în timpul vizitei unui bolnav la spital, a auzit țipetele îngrozitoare ale unei fete, din celălalt colț al culoarului. Mergând la ea, părintele a închinat-o cu crucea ce avea părticele din Cinstitul Lemn al Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și, în cele din urmă, a introdus crucea  în gura bolnavei. Prin puterea crucii, fata s-a liniștit.

Din prezentarea câtorva minuni cu oamenii demonizați, remarcăm puterea pe care o are împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, participarea la Sfânta Liturghie, ungerea cu untdelemn sfințit de la Sfântul Maslu, apropierea de Sfânta Cruce, agheasma asupra demonilor vicleni. Așadar, să ne ferim de patimi și să ducem o viață duhovnicească, astfel încât diavolul să nu pună stăpânire peste noi, pentru că atunci „Când sufletul, supunându-se patimilor, predă virtutea deprinderii păcătoase, respinge împărăţia lui Dumnezeu şi trece sub stăpânirea aducătoare de stricăciune a diavolului” (Sfântul Maxim Mărturisitorul).

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.