AU STUDENŢII TIMP DE VOLUNTARIAT?

Alexandra NICOLAESCU (articol apărut în nr. 111 al Revistei Dimitrios)

activitate-ecologizare-ator-iasi_3Timpul rămâne una dintre principalele probleme ale omului modern. Mereu căutăm să câștigăm cât mai mult timp liber. Uităm că noi, oamenii, dăm valoare timpului, care ne este dat pentru desăvârșire sau condamnare. Noi alegem calea. Fără noi, timpul nu are nicio valoare sau rost. Așadar, activitățile noastre trebuie să fie alese cu înțelepciune.

La întrebarea pusă în titlu, mulți studenți răspund: Nu. Nu au timp și pentru voluntariat. Mai ales dacă nu simt nevoia de a dărui ceva celorlalți. Una dintre tentațiile studentului este modul în care alege să-și petreacă timpul, de a merge la un curs sau nu. Invitația la un suc pare mult mai interesantă decât o oră dăruită unor copii sau unor bătrâni din centre. Pe fondul alegerii, deseori, neinspirate a specializării, practica obligatorie din timpul facultății este, pentru mulți studenți, o corvoadă. Drept urmare, puțini studenți mai sunt dispuși să facă și voluntariat. Vacanța de vară este mult așteptată, iar voluntariatul în timpul verii este exclus.

Sunt însă și excepții: acei studenți pasionați de ceea ce și-au ales. Aceștia sunt dispuși să-și petreacă timpul liber în activități constructive și benefice pentru cei mai puțin avantajați de viață. Mai mult, unii dintre aceștia au și o slujbă. De cele mai multe ori, programul este foarte solicitant și abia mai lasă loc pentru școală. Este greu să-și găsească o zi liberă pentru a aduce bucurie pe chipul unor copii din spital, de exemplu, dar nu imposibil? Discernământul este necesar în administrarea timpului nostru, pentru că vom da socoteală pentru cheltuirea lui.

Invocata lipsă a timpului este, însă, de cele mai multe ori, doar o scuză. Voluntariatul, prin definiţie, nu este remunerat și aceasta îl face neatractiv în ochii tinerilor. Dar principala cauză a neimplicării acestora este faptul că părinții, profesorii, societatea nu promovează voluntariatul și valoarea acestuia în dezvoltarea tânărului, atât profesional, cât și duhovnicesc. Avem nevoie în comunitățile noastre de exemple de oameni care au devenit mai buni după experiențele dobândite în timpul voluntariatului.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.