Stadiul lucrărilor de restaurare (Nr. 157/2018)

IMG_1931Dr. Sultana-Ruxandra Polizu
Expert restaurator pictură

Conform organizării lucrărilor de conservare-restaurare pe care le-am gândit de la începutul proiectului nostru, la mijlocul lunii august 2018, vom finaliza icoanele din registrul prăznicarelor, apostolilor și proorocilor, în număr de 21. De menționat că icoanele praznicelor sunt pictate câte două scene pe același blat de lemn. Ne aflăm în lucru, spre finalizare, cu Crucea și icoanele celor două molenii, unde zonele de lipsuri ale elementelor decorative colaterale lipseau și au trebuit refăcute conform cu aspectul originar, în aceeași tehnică și manieră de lucru. Părțile care lipseau au fost sculptate în lemn de tei uscat și stabilizat, fixate la locul lor, grunduite și am luat hotărârea integrării lor cromatice în tehnica „tratteggio pe formă”, manieră de lucru care ne permite vizualizarea intervenției de la o distanță mică și este perfect integrată vizual de la distanță mai mare, astfel respectând unul dintre principiile restaurării științifice – lizibilitatea intervențiilor. Am ales să nu abordăm metoda poleirii cu foiță de aur pe strat de bolus pentru suprafețele sculptate și puse în operă de noi, tocmai pentru a ne apropia cât mai mult de principiul intervenției minimale pe obiectul de artă. Prezentarea estetică la icoane s-a făcut prin „metoda imitativă”, mărturie a intervențiilor noastre fiind documentația scrisă, fotografică și cea desenată (relevee).
În același timp, am preluat icoanele împărătești la atelier, le-am îndepărtat ferecăturile din argint ale secolului al XIX-lea, le-am desprăfuit față – verso și le-am tratat împotriva insectelor xilofage care au creat un atac activ în acest moment. Icoanele au fost bine împachetate și vor trebui să stea o perioadă de timp înfoliate, până la inactivarea atacului de carii. Deși și celelalte icoane au fost tratate în același mod, am observat că tratamentul prin injectare în orificiile de zbor nu a fost 100% eficient, și atunci am gândit o re-tratare a lor prin metoda anoxiei, tratament pe care îl vom aplica cu ajutorul colegilor fizicieni de la Institutul de Optoelectronică INOE 2000. Același tratament îl vom folosi pentru întregul iconostas în perioada următoare. De menționat că alegerea acestei metode de tratament este o premieră pentru tratarea unui iconostas în București, metoda fiind parțial folosită în tratarea iconostasului brâncovenesc de la Mânăstirea Tismana.
O preocupare a noastră în această perioadă a fost și cercetarea icoanelor, înainte de a fi predate către beneficiar, întrucât sunt ocazii foarte puține în care să avem icoanele atât de aproape, să le studiem aprofundat și ne-am dorit să nu irosim această ocazie. Datele cercetării pot fi de folos istoricilor de artă pentru datări, încadrări mai exacte, cercetări aprofundate, dar și nouă, restauratorilor, pentru determinări de tehnică de lucru, de execuție, de materiale constitutive. Prin metoda difracției de raze X efectuată pe 13 zone diferite de pe icoane, am stabilit cu exactitate pigmenții folosiți la execuția lor, și anume: albastru organic, alb de plumb, cinabru, alb de zinc, violet organic, verde crom, verde de pământ, albastru cobalt, foiță de aur și poleitură suprapusă pe bază de foiță de schlagmetal. Nu în ultimul rând, așteptăm rezultatul radiografierii a cinci icoane ale iconostasului plus una dintre molenii, unde am presupus și s-a confirmat științific că există straturi suprapuse de pictură, executată în diferite etape istorice. Rodul cercetării alături de colegii noștri va fi, cu siguranță, publicat la finalul restaurării când vom putea trage concluziile.
Începând cu luna septembrie 2018, vom începe intervențiile de conservare-restaurare în biserică, pe schelă. Vom încerca să desprindem elementele decorative sculptate, aplicate și să le tratăm la atelier, dar o bună parte a muncii de îndepărtare a poleiturilormetalice de la intervențiile anterioare se va desfășura in situ.

IMG_1580IMG_20180726_115441IMG_20180726_115452IMG_20180801_115140

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.