Sfântul și Marele Sinod se va reuni pe 19 iunie

Sfântul și Marele Sinod se va reuni pe 19 iunie 2016, în Ziua Sfintei Treimi, la Academia din Creta. Marele Sinod Pan-Ortodox nu a mai fost convocat de peste 1000 de ani și pregătirea lui a durat mai mult de o jumătate de secol. Recent întors de la Chambésy, Elveția, unde a participat la lucrările Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat că lucrarea de reîmprospătare a sinodalităţii este o necesitate astăzi. De asemenea, se doreşte ca Sinodul Panortodox din iunie să fie începutul altor sinoade care vor avea loc la 5, 7 sau 10 ani diferenţă cu scopul de a discuta temele noi apărute între timp.

„Pregătirile de până acum, care au durat destul de mult, au avut o importanţă deosebită prin exerciţiul sinodalităţii, adică învăţăm cum să gândim nu doar pentru Biserica proprie, naţională sau autocefală, ci pentru întreaga Ortodoxie. Această lucrare de reîmprospătare a sinodalităţii, a împreună-lucrării Bisericilor Autocefale pe plan universal sau panortodox, este o necesitate, mai ales astăzi. Dorim ca acest Sinod Panortodox să fie începutul unor sinoade panortodoxe care se vor întruni odată la 5, 7 sau 10 ani pentru a discuta şi alte teme, teme noi legate de probleme pastorale şi sociale care au apărut ca de pildă problema secularizării, problema familiei, problema migraţiei, problema crizei economice care necesită solidaritate, consultare, cooperare, într-ajutorare mai intensă”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit basilica.ro, delegația Bisericii noastre a participat în perioada 21-29 ianuarie la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe. Întâlnirea a avut loc la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy-Geneva. În cadrul lucrărilor, Întâistătătorii Bisericilor Autocefale au stabilit, printre altele, locul și perioada desfășurării Sinodului Panortodox, precum și temele ce vor fi discutate. De asemenea, au fost aprobate textele care vor fi propuse la Sinod și Regulamentul de desfășurare a acestuia.

În 2014, liderii Bisericilor Ortodoxe autocefale deciseseră să convoace Sinodul Pan-Ortodox la Istanbul, în 2016, dar cu o rezervă: „cu excepția cazului în care împrejurări neprevăzute împiedică acest lucru”.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.