Suntem așteptați! (Nr.145/2018)

editPr. Paroh Mihai GOJGAR

Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, căreia îi dedicăm prezentul număr din Dimitrios, este una dintre slujbele specifice ale Postului Mare. Fericita îmbinare a Vecerniei cu rânduiala euharistică, în tihna și asceza perioadei în care ne aflăm, ne ajută să simțim altfel jertfa Domnului, deși, paradoxal, nu cuprinde rugăciuni de sfințire a pâinii și vinului, așa cum veți citi mai departe. Îngenuncherile, momentele de taină, tăcerea, melodiile creează o ambianță emoționantă și nădăjduim să o trăim împreună de cât mai multe ori, marțea dimineață de la ora 6 ori vinerea de la ora 18.
Originea slujbei stă în dorința credincioșilor de a se împărtăși și în cursul săptămânii, în ciuda unei postiri aspre. Astfel, după o zi de lucru, participau la evenimentul sacramental și primeau Sfintele Taine, îmbinând abținerea cu bucuria, nemâncarea cu Hrana cea de Sus, reținerea cu surâsul dăruit semenilor. Erau ei mai buni decât noi, cei de astăzi? Erau mai evlavioși, mai cucernici? Greu de răspuns. Poate că da. În mod cert aveau dorința de a se împărtăși mai des. Sfântul Vasile era dezamăgit că, în timpul său, creștinii primesc Sfintele Taine de doar patru ori pe săptămână. În 2018, Euharistia e legată de Paște și de Crăciun, iar uneori doar sub imperiul că așa e bine. E o problemă de vrednicie, de conștientizarea ei? „În zadar se săvârşeşte Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtăşiţi. […] Acestea le spun nu ca să vă împărtăşiţi oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceţi vrednici. Omule, nu eşti vrednic să te împărtăşeşti? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei [credincioşilor – n.n.] nu eşti vrednic să le auzi […], deci, dacă (zici că) nu eşti vrednic să te apropii de Sfintele Taine, pleacă împreună cu catehumenii, pentru că nu te deosebeşti cu nimic de ei” (Sf. Ioan Gură de Aur).
Așadar, dacă avem posibilitatea să ne împărtășim mai des, de ce nu o facem? „Împărtășirea cu Sfintele Taine la fiecare Liturghie ne face sănătoși, împăcați, înnoiți. Câte daruri din cele mai mari sunt ascunse în Liturghie! Să mulțumim Domnului, Care ne dă viață prin minunatele Sale Taine” (Sf. Ioan de Kronstadt). M-aș bucura să ne arătăm și întărim frățietatea prin hrănirea împreună din același Sfânt Potir. Domnul ne așteaptă!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.