Iulian Soca: consilier și călător (Nr.150/2018)

IMG_1142Reporter: Iulian, spune-ne de începuturile tale la Biserica „Sfântul Dumitru”.

Iulian: Am venit la Biserica „Sfântul Dumitru” acum trei ani. Și acum țin minte că a fost o slujbă frumoasă. M-am simțit bine într-o comunitate prietenoasă. Am văzut tineri în jurul meu. Am văzut o deschidere a părintelui Mihai și m-am simțit în largul meu. De atunci vin mereu și e casa mea.

Reporter: În trei ani s-au schimbat foarte, foarte multe în viața ta, atât în plan familial, cât și al implicării în viața Bisericii, dar și în plan profesional. Spune-ne puțin despre aceste modificări.

Iulian: Da, pentru că fiecare dintre noi căutăm ceva prin orice acțiunepe care o facem sau facem acțiunile pentru un anumit scop. Dacă scopul este numai material, mergem spre ceva despre care nu știu dacă este ceea ce vrem cu adevărat. La un moment dat, Dumnezeu îți deschide porți și-ți dezvoltă puțin viziunea. Îți arată și alt mod de a trăi viața. În momentul în care am realizat că există și o viață duhovnicească, o viață în Biserică, m-a atras acest lucru și am început să mă implic și în viața bisericească.

Reporter: Ai făcut vreodată o legătură între prezența în Biserica „Sfântul Dumitru” și binecuvântările pe care Dumnezeu ți le-a dat: mariajul, nașterea primului copil, dezvoltarea firmei tale?

Iulian: Da, este o mare legătură între ceea ce Dumnezeu mi-a oferit și viața mea din Biserică. Pot să spun că îndrumările pe care le-am primit de la părintele duhovnic au dus la starea mea actuală. Am o familie, am o fetiță, am o firmă, am un loc unde pot să muncesc și pot să spun că m-am împlinit stând în Biserică, pentru că am simțit și prezența lui Dumnezeu, bineînțeles, prin persoanele pe care le-am avut lângă mine în Biserică.

Reporter: Dă-ne câteva detalii despre specificul acestei firme, cum se numește, de când funcționează?

Iulian: Firma se numește „Soca Tour” (http://www.socatour.ro/ro). Când am creat-o m-am gândit bine dacă aleg acest nume. Aveam și alte idei, dar am ales numele meu pentru că este scurt și, lucrând cu străinii, am observat că au reținut foarte ușor numele acesta. Ne ocupăm cu turismul în țară, dar și peste hotare. Am început prin a-i invita pe străini în București, iar acum ne-am axat și pe vizite pietonale adresate elevilor din școli și, pentru români, pe circuite în țară și în străinătate.

Reporter: Sunt sigur că mulți din comunitatea Sfântul Dumitru nu cunosc activitatea ta managerială și, dacă ar fi să le faci o ofertă, iată, prin intermediul Revistei „Dimitrios”, în ce ar consta această ofertă, ce ar putea să acceseze oamenii din pachetul tău de servicii?

Iulian: Oamenii din Biserică, de regulă, au cunoștințe despre pelerinaje. Aș dori să aduc ceva nou în atenția eventualilor turiști, în sensul că, pe lângă noțiunea de pelerinaj, am dori să introducem și elemente culturale. Realizăm circuite și excursii tematice (culturale și istorice) prin îi cunoaștem mai bine pe înaintașii noștri, de exemplu, Sfântul Ștefan cel Mare sau Basarabii.

Reporter: În cadrul Bisericii „Sfântul Dumitru”, ai câteva acțiuni trasate foarte clar, ai un sector de care te ocupi și, în mod special, anumite acțiuni pe care tu le faci. Spune-ne mai multe despre acest lucru.

Iulian: Tururile pietonale pe care le-am realizat au fost ieșiri plăcute în oraș și am avut posibilitatea să cunoaștem unele părți ale orașului mai puțin știute. Mai mult, din când în când se fac ieșiri în afara Bucureștiului cu enoriașii din Biserica  „Sfântul Dumitru”, dar sunt bineveniți și prieteni ai enoriașilor.

Reporter: De foarte multe ori te-am întâlnit în Biserica „Sfântul Dumitru” cu turiștii și aș vrea să te întreb cum te simți să-i aduci pe oameni nu într-un loc religios sau cultural oarecare, ci chiar în casa ta.

Iulian: Este o onoare, cum spunea părintele paroh, pentru că facem parte dintr-un complex istoric. Biserica „Sfântul Dumitru” este una dintre cele mai vechi biserici din oraș, dar, înainte de toate, e o onoare pentru că este un loc de suflet. Mă face să prezint lucrurile cu un entuziasm mai mare decât dacă aș fi într-un loc cu monumente istorice.

Reporter: În calitate de consilier al Bisericii, de enoriaș, de fiu duhovnicesc, de om implicat, de enoriaș al Bisericii „Sfântul Dumitru”, te rog să adresezi un cuvânt către cititorii Revistei „Dimitrios”, poate viitorii tăi clienți.

Iulian: Implicați-vă, deschideți-vă sufletele și căutați oameni care să fie pe sufletul vostru! Nu încercați să fiți falși, căutați-i pe cei care rezonează cu voi și citiți mai mult despre orașul vostru și despre țară și acest lucru vă va aduce mai mare satisfacție.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.