Revista Dimitrios la numărul 100

Istoricul Revistei Dimitrios

Emanuel Tudor (articol apărut în numărul 100 al Buletinului parohial al Bisericii Sfântul Dumitru Poştă)

La începutul anului 2012, în Biserica Sfântul Dumitru-Poştă, erau organizate numeroase dezbateri, cu privire la proiectele ce trebuiau implementate, în vederea promovării şi sprijinirii acţiunilor social–misionare ale comunităţii acestei parohii, cât şi pentru strângerea de fonduri, privind restaurarea sfântului lăcaş. Una dintre ideile lansate a fost şi editarea unei reviste parohiale, care să aibă drept ţintă un public mai larg, mai ales pe cei care nu aveau între priorităţi frecventarea bisericii şi participarea la slujbe. Conţinutul se dorea a avea atât învăţături duhovniceşti, cât şi opinii personale ale enoriaşilor, cu privire la modul cum vedeau biserica, cum se raportau la aceasta în general dar şi în situaţii punctuale, şi nu în ultimul rând felul în care au ajuns la această biserică, şi cum au simţit primul contact, atât cu comunitatea, cât şi cu Pr. Paroh Mihai Gojgar.

După primirea binecuvântării Preafericirii Sale, Patriarhul Daniel, s-a trecut la treabă, primul număr editându-se în aprilie 2012. Această primă apariţie a revistei îşi întâmpina cititorii având în titlul articolului de pe prima pagină cel mai important mesaj al ortodoxiei, „Hristos a înviat!”. Pentru că, eram la început şi nu cunoşteam implicaţiile financiare ale imprimării cu regularitate a revistei într-un tiraj numeros, mai ales că nu ştiam care ar fi numărul optim al acestuia, am ales varianta alb-negru, mai economică, şi mai apropiată de posibilităţile noastre financiare de atunci. Primele douăsprezece numere au fost tehnoredactate de Ştefan Georgescu, căruia îi mulţumim încă o dată pentru implicarea sa în acest proiect. Cu mici sincope, revista a avut o apariţie neîntreruptă, un nou număr la fiecare două săptămâni. Articolele au vizat, în general, sărbătorile religioase cât şi vieţile sfinţilor din calendarul creştin-ortodox, aferente respectivei perioade, venind cu prezentări generale de natură teologică, cât şi cu învăţături şi sfaturi practice, adresate credincioşilor, cu privire la modul de a acţiona şi a se raporta la evenimentele religioase, având drept scop eliminarea superstiţiilor şi a practicilor neconforme cu învăţătura ortodoxă, şi consolidarea unei poziţii corecte a enoriaşilor în materie de credinţă. Perioada comunistă a lăsat un gol destul de mare în ceea ce priveşte nivelul de catehizare a oamenilor, iar cei care se ocupă de revistă, sunt printre persoanele care se străduiesc să-şi aducă aportul la umplerea acestui gol. Pe lângă rolul informativ, revista a constituit şi o platformă de prezentare a nevoilor reale ale oamenilor aflaţi în suferinţă, din parohie, şi nu numai, făcându-se apel în nenumărate rânduri la ajutorul credincioşilor, care, spre bucuria părintelui Paroh Mihai Gojgar nu au rămas nepăsători, ci au răspuns pozitiv, implicându-se într-un mod activ, atât în acţiunile punctuale, cât şi în cele permanente, cum ar fi „Masa de sâmbătă”.

În cursul anului 2015, imediat după Sfintele Paşti, revista a fost înscrisă în rândul publicaţiilor seriale, care au un cod unic de identificare la nivel internaţional (ISSN – INTERNATIONAL STANDARD SERIAL NUMBER), registru ce funcţionează în cadrul Bibliotecii Naţionale a României. Acest lucru a fost făcut la iniţiativa şi de către Silviu Nedelcu, secretar de redacţie al Revistei Dimitrios. Începând cu numărul 78, un număr special cum spunea Părintele Mihai la predică, care face trecerea din cotidian în veşnicie, s-a început printarea color a revistei, într-un tiraj adaptat la dimensiunile şi nevoile parohiei, lucru ce presupune un efort financiar, de dimensiuni mult mai mari, faţă de varianta alb-negru, dar care creşte considerabil calitatea mesajului vizual, pe care revista vrea să-l transmită cititorilor, şi pe această cale mulţumim celor care au sprijinit şi vor sprijini acest demers al nostru, în continuare. Uşor, uşor am intrat în al cincilea an de apariţie a Revistei Dimitrios, ajungând la numărul 100, un număr aniversar, pentru care revista îşi schimbă formatul din A4 în A5, dublându-se, în acelaşi timp, volumul editorial.

Trebuie să amintim că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca 2016 să fie „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”. Sfântul Antim Ivireanul a tipărit numeroase cărţi, la Bucureşti, Snagov, Mănăstirea Govora din Vâlcea şi la Târgovişte după ce a fost ales Mitropolit al Ungrovlahiei având o contribuţie foarte importantă la unificarea limbii române literare. Cu modestia de rigoare, ne simţim datori să continuăm această tradiţie, a apariţiei literaturii duhovniceşti, la nivelul şi cu mijloacele pe care le avem la îndemână.

Le mulţumim tuturor celor care au contribuit la apariţia revistei, atât pe partea redacţională, cât şi pe cea de printare şi distribuţie în cutiile poştale ale celor care erau în primul rând vizaţi, şi privim cu încredere în viitor, chiar dacă apariţia bilunară implică o muncă de anduranţă, însă o privire retrospectivă ne oferă bucuria că am realizat ceva şi ne oferă energia de a continua.

Emanuel Tudor a susţinut activitatea Revistei Dimitrios mai mult decât oricine altcineva. Eforturile lui, exprimate în ore multe în faţa calculatorului, plecat vinerea târziu, chiar şi la ora 12 noaptea (pentru că nu îi dădeam articolele la timp – Iartă-ne, Ema!), jertfa de timp, bani şi nervi au însemnat şi înseamnă foarte mult pentru noi. Editarea revistei timp de peste 70 de numere a fost o probă a devotamentului faţă de Biserica Sfântul Dumitru. Emanuel Tudor este membru în Consiliul Parohial al bisericii noastre, om de mare nădejde şi, de acum, colaborator permanent al redacţiei, degrevat de sarcina editării publicaţiei noastre. Îţi mulţumim, Emanuel! (Redacţia)

DIMITRIOS_CARTE_100-1-1

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.