1755 – Biserica Sfântul Dumitru, metoc al Episcopiilor de Buzău și Râmnic

Autor: pr. paroh Mihai Gojgar

Sf. Dumitru PostaPe 14 mai s-au împlinit 242 de ani de când Biserica Sfântul Dumitru a rămas în grija exclusivă a Episcopiei Buzăului. Deși aflată în centrul Capitalei, lăcașul din actuala stradă Franceză fusese pus, în 1755, sub purtarea de grijă a episcopiilor de Buzău și Râmnic, de către logofătul Radu, unul din ctitorii lăcașului zidit la 1745.

Radu și Stroe Râmniceanu, călugărit cu numele Isaia, pomeniți la toate slujbele noastre, în calitate de ctitori ai primei biserici de zid ridicate pe acest loc, căzuseră de acord să facă acest lucru mai demult. Însă, trecerea în rândul drepților a monahului Isaia, precum și divergențele între cei doi episcopi, au amânat formalizarea acestui gând, pentru 5 iulie 1755, când domnitorul Constantin Racoviță confirmă că Biserica Sf. Dumitru va fi metoc al ambelor eparhii, Râmnic și Buzău.

Ctitorii avuseseră un gând nobil și responsabil, acela de a pune lăcașul în atenția a doi ierarhi, pentru a fi îngrijit, protejat, înfrumusețat. Actul este întărit și la 1765 de Ștefan Vodă Racoviță. Peste șapte ani, însă, așa cum ziceam la început, arhiereii Cosma al Buzăului și Chesarie Halepliu al Râmnicului se înțeleg ca biserica să rămână pe seama exclusivă a celui dintâi.

Metoh sau metoc (din greacă, metohion) este o mănăstire, subordonată administrativ unei mănăstiri mai mari. Ea poate fi și o proprietate imobiliară a unei mănăstiri sau numai o clădire care aparține unei mănăstiri și care servește ca loc de găzduire, respectiv o reședință călugărească în afara mănăstirii, când proprietatea este într-un oraș, ori chiar în altă țară.

Așa se întâmpla în Țările Române la 1863, anul secularizării averilor mănăstirești, când 64 de lăcașuri erau închinate unor mănăstiri din Grecia. Material, asta însemna că veniturile de la 11% din terenurile agricole ale Munteniei și Moldovei mergeau în afara țării.

Biserica Sfântul Dumitru a fost metoc al Episcopiei Buzăului până în 1894. Astăzi este instituție subordonată canonic Arhiepiscopiei Bucureștilor, parohie cu rangul de Paraclis Universitar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.