Cultul Sfântului Trifon

drd. Silviu Constantin Nedelcu (articol publicat în numărul 92 al Revistei Dimitrios)
Sfântul Trifon s-a născut în satul Lampsac din Frigia (azi în Turcia), undeva pe la sfârşitul secolului al III-lea. În vremea împăratului roman Deciu, aflându-se că este creştin, a fost prins şi a îndurat multe chinuri din partea persecutorilor. Sfântul a îndurat lovirea cu bâtele, a fost ars, i s-au bătut cuie în tălpi apoi a fost plimbat prin cetate. Nevrând să jertfească şi să se închine la idoli, el a fost condamnat la moarte prin tăierea capului. Sfântul şi-a dat ultima suflare în mâinile lui Dumnezeu. Creştinii au luat trupul acestuia cu gândul să-l îngroape la Niceea, însă sfântul li s-a arătat şi le-a cerut să-i ducă trupul în satul natal, Lampsac. Mai târziu, sfintele sale moaște au fost mutate la Constantinopol, apoi la Roma.
Sărbătorirea Sfântului Trifon se face pe data de 1 februarie, în popor spunându-se că sfântul are putere asupra începutului primăverii. Tot tradiția ni-l înfățișează pe Sfântul Mucenic Trifon păzind livezile de omizi şi lăcuste, iar pe oameni de nebunie. Legat de această dată, în sudul Olteniei există un obicei de pregătire a viei pentru următorul an, care mai este cunoscut şi sub numele de Arezeanul viilor; în Banat şi Transilvania, în ziua de 1 februarie, bărbaţii ieşeau în livezi şi, după ce curăţau pomii, îi stropeau cu agheazmă. În Banat mai exista un obicei: din vârful unui deal cu vii se rostogolea o roată aprinsă, sensul fiind acela de a fertiliza via şi a o scăpa de duhurile rele. În unele zone, de Sfântul Trifon este ziua omizilor, iar în această zi se sfințesc grâul şi porumbul pentru semănat.
În Bulgaria, de Sfântul Trifon este sărbătoarea viței de vie, a vinului, a grădinarilor și a
patronilor de taverne. Trifon este cel care prevestește finalul iernii și apropierea primăverii, aceasta fiind o perioadă de tranziție între pământul înghețat și pământul roditor. Tot în Bulgaria, se spune că ziua de 1 februarie marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă, fiind un fel de Dragobete bulgăresc, de la sud de Dunăre. În această zi se bea mult vin în onoarea sfântului, iar vinul cel mai apreciat de degustători este mai apoi premiat în cadrul unui festival național.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.