Crestinismul în lume (Nr. 167/2019)

An abandoned church property in an area surrounded by land mines is seen beyond a fence near Qasr Al-Yahud, Jesus's traditional baptismal site along the Jordan River, near Jericho in the West Bank

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Biserică părăsită Cisiordania)

Bogdan Nicolaescu

Din tradiționala expoziție de Crăciun a unui cunoscut centru comercial din Edinburgh (Scoția) a lipsit, pentru prima oară, chiar scena Nașterii Domnului. Reprezentanții Bisericii Scoției au deplâns această situație: „Este dezamăgitor că s-a pierdut cu totul adevăratul înțeles al Crăciunului. Când un centru comercial se concentrează exclusiv pe latura comercială, excluzând chiar motivul sărbătoririi Crăciunului, este o zi tristă pentru toată lumea.” (catholicherald.co.uk)
Șapte vechi biserici așteaptă să fie redeschise în cel mai scurt timp într-unul dintre locurile cele mai sfinte ale creștinătății: Qasr al-Yahud, pe malul Iordanului, acolo unde Sfântul Proroc Ioan Înaintemergătorul l-a botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos. Cele șapte biserici au fost abandonate în urmă cu mai bine de o jumătate de secol, după așa numitul Război de Șase Zile dintre Israel și coaliția arabă, formată din Egipt, Iordania și Siria. Întreaga zonă este împânzită de mine anti-tanc și anti-personal, peste 2600 de mine fiind îngropate aici după terminarea războiului. Accesul pelerinilor se face actualmente doar pe o foarte îngustă fâșie de teren, de unde au fost eliminate minele în anul 2000 înaintea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea. Procesul, extrem de costisitor, de neutralizare a restului minelor este în plină desfășurare acum. (theguardian.com)
Peste 90 000 de polițiști și militari, dar și membri ai unui grup moderat de tineret musulman au asigurat paza și protecția a aproximativ 50 000 de biserici din întreaga Indonezie în zilele din preajma sărbătorii Nașterii Domnului. Măsurile au fost luate pentru a preîntâmpina eventuale atacuri teroriste, mai multe biserici din Indonezia, în special din insulele Java și Sumatra, fiind ținte ale unor atentate teroriste în acest an. (catholicherald.co.uk)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.