Creștinismul în lume (Nr. 164/2018)

PROTESTORS DEMAND RELEASE OF CHRISTIAN WOMAN FACING DEATH PENALTY AFTER BEING CONVICTED OF BLASPHEMY(Foto: Demonstrație în Lahore, Pakistan, pentru eliberarea Asiei Bibi)

Bogdan NICOLAESCU

Monahii și monahiile ortodoxe de origine sârbă din Kosovo se confruntă cu pericolul tot mai real al deportării din această țară. Rămași în Kosovo în urma ruperii acestui teritoriu din Serbia, clerul și monahii din bisericile și mănăstirile ortodoxe de aici au depus numeroase eforturi de a respecta legea și de a obține actele necesare pentru a putea rămâne pe teritoriul noului stat, dar au întâmpinat numeroase piedici. Protejați până acum de către OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), monahii sârbi riscă totuși deportarea, autoritățile kosovare schimbând mereu condițiile de acordare a dreptului de ședere și, astfel, respingând în mod repetat cererile de rezidență ale monahilor. (orthochristian.com)
Un site grecesc care se ocupă cu diferite statistici din numeroase domenii de activitate, jodi.graphics, a dat publicității o statistică privind numărul de preoți în țările din Europa (lipsind totuși țările din fosta Iugoslavie și unele state din fosta Uniune Sovietică). Astfel, cu aproape 88 de preoți la 100.000 de locuitori, Grecia se situează pe primul loc, urmată fiind de Italia, cu aproape 83, de România, cu puțin peste 80, și de Polonia, cu 71 de preoți. La polul opus se găsesc Olanda, cu 20 de preoți, Cehia, cu aproape 19, și, pe ultimul loc, Bulgaria, cu aproximativ 12 preoți la suta de mii de locuitori. (orthochristian.com)
Curtea Supremă de Justiție din Pakistan a decis în favoarea achitării Asiei Bibi o femeie creștină ce fusese condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010, fiind acuzată de insulte aduse lui Mahomed în timpul unei dispute cu niște vecini care au refuzat să bea apa scoasă de Asia Bibi dintr-o fântână, considerând-o ca fiind întinată de aceasta. Hotărârea Curții Supreme a dat deja naștere la proteste violente în rândul fundamentaliștilor islamici, cazul Asia Bibi fiind de multă vreme un punct sensibil al politicii pakistaneze. Doi politicieni și-au pierdut viața în 2011 ca urmare a declarării sprijinului pentru cauza Asiei Bibi. (churchtimes.co.uk)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.