Creștinismul în lume (Nr.163/2018)

complexul monahal vanis kvabebi(Foto: Complexul monahal Vanis Kvabebi)

Bogdan Nicolaescu

Complexul monahal rupestru Vanis Kvabebi, una dintre cele mai deosebite comori spirituale ale Georgiei, a fost închis pentru vizitatori din cauza pericolului iminent de prăbușire apărut în urma ploilor abundente și a acumulărilor de apă. Localizată în apropiere de orașul Aspindza și de un complex monahal rupestru și mai cunoscut, Vardzia, Mănăstirea Vanis Kvabebi este un monument istoric ce datează din secolul al VIII-lea și reprezintă o mostră de arhitectură tipic georgiană, cu nu mai puțin de 19 nivele. Două dintre cele trei biserici originale au supraviețuit, una datând din secolul al VIII-lea și cealaltă din secolele IX-XI. (orthochristian.com)
Numărul avorturilor a scăzut în Rusia cu aproape două treimi față de începutul secolului, reiese dintr-o statistică prezentată zilele acestea de către viceprim-ministrul Tatiana Golikova. În anul 2000, în Rusia s-au înregistrat peste 2,1 milioane de avorturi, în timp ce în 2017 s-a ajuns la puțin sub 800.000 (raportat la o populație de 146 de milioane de locuitori). De asemenea, procentul persoanelor care condamnă avortul a crescut de la 12 la 35%. Patriarhul Chiril I al Moscovei a declarat lupta împotriva avortului drept cea mai importantă operă socială a Bisericii Ortodoxe Ruse, sub egida căreia s-a inaugurat, în octombrie, cel de-al 58 -lea adăpost pentru mame și viitoare mame. (orthochristian.com)
Numărul americanilor care se declară vrăjitori sau vrăjitoare a crescut dramatic în ultimii 30 de ani, reușind să depășească unele confesiuni protestante cu vechime. Între un milion și un milion și jumătate de americani spun că practică wicca sau păgânismul, conform unei statistici prezentate de Centrul de Studii Pew din Washington D.C. (comparativ cu cei 1,4 milioane de prezbiterieni din S.U.A., de exemplu). Lipsa de credință în Dumnezeu, dorința de a avea totul pe loc și o societate hedonistă par a fi explicațiile pentru care tot mai mulți oameni apelează la magia neagră. (catholicherald.co.uk)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.