Creștinismul în lume (Nr. 159/2018)

bus-church

Bogdan Nicolaescu

La a treia ediție a Forumului Internațional al Tineretului Ortodox, care a avut loc la Moscova în luna august, a fost prezentat publicului larg un nou instrument de misiune: autobuzul. Părintele Andrei Strelkov a transformat un autobuz într-o biserică itinerantă pentru a putea ajunge în diferite localități izolate în care nu există biserici. În ultimii șapte ani, autobuzul-biserică s-a deplasat în peste 30 de astfel de localități, autobuzul fiind dotat cu tot ceea ce trebuie pentru desfășurarea slujbei Sfintei Liturghii. Ideea autobuzului-biserică a fost inspirată de o capelă mobilă pusă la dispoziția lucrătorilor agricoli sezonieri din împrejurimile Mănăstirii Optina. (orthochristian.com)
Cuviosul Amfilohie (Makris) din Patmos, ucenic și prieten al Sfântului Nectarie Taumaturgul, a fost canonizat de Patriarhia Ecumenică în ședința de lucru a Sfântului Sinod din 29 august. Mare parte din viața Cuviosului Amfilohie (1889-1970) a fost legată de insula Patmos: în 1926 a fost trimis să se nevoiască în Peștera Apocalipsei, iar la mijlocul anilor ’30, acesta a pus bazele viitoarei Mănăstiri Buna Vestire, comunitate de maici care s-a ocupat, în special, de educația copiilor orfani. (basilica.ro)
La Biserica „Noile Martire din Akmola” din districtul Țelinograd (Kazahstan), s-au comemorat 100 de ani de la dezlănțuirea „terorii roșii” din 1918. Lagărul nr. 17, cunoscut și ca „Lagărul din Akmola pentru soțiile trădătorilor patriei”, operațional între anii 1937-1953, a fost teatrul suferințelor a numeroase femei ortodoxe a căror singură „vină” era legătura de rudenie cu bărbați condamnați ca „dușmani ai poporului” și „trădători ai patriei”. În august 2000, 12 prizoniere ale lagărului au fost canonizate ca „Noile Martire din Akmola”, 11 dintre acestea fiind executate prin împușcare în 1942. (orthochristian.com)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.