Creștinismul în lume (Nr.146/2018)

mozaic sf savaBogdan NICOLAESCU

Pavel Datsyuk, căpitanul echipei naționale de hochei a Rusiei, medaliată cu aur la recent încheiatele Jocuri Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud), a mers la Mănăstirea Icoanei Maicii Domnului „Sporitoarea Grânelor” din Sredneuralsk (în apropiere de Ekaterinburg) pentru a-i mulțumi Domnului pentru izbândă. „Pentru mine, cel mai important lucru este dragostea, pe care o simt de fiecare dată când vin aici”, a spus hocheistul. În 2012, Datsyuk dăruise aceleiași mănăstiri medalia de campion al lumii. (pravoslavie.ru)
Montarea mozaicului din turla principală a celei mai mari biserici ortodoxe din Serbia, Catedrala Sfântul Sava din Belgrad, a fost terminată. Cu o greutate de 40 de tone, mozaicul a fost realizat pe parcursul unui întreg an de către 70 de artiști ruși. Lucrarea, ce a costat în jur de 4 milioane de euro, împodobește o biserică a cărei construcție durează de peste 80 de ani, piatra de temelie fiind pusă în 1935 (pe locul unde a fost împrăștiată cenușa rezultată din arderea moaștelor Sfântului Sava de către turci în 1595), iar exteriorul în 2017. (basilica.ro)
La trei luni după eliberarea tuturor teritoriilor irakiene de sub ocupația Statului Islamic, o groapă comună conținând rămășițele a 40 de creștini uciși de militanții islamiști a fost descoperită în apropiere de Mosul. Declinul creștinismului în Mosul și în întreaga provincie Ninive a atins apogeul în timpul ocupației Statului Islamic (2015-2017), când, după unele estimări, nu mai puțin de 100.000 de creștini au părăsit regiunea pentru a evita viitoare persecuții și chiar moartea.(iraqinews.com/cnn.com)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.