Ajută Biserica Sfântul Dumitru!

     Formularul 2% este cea mai ușoară metodă de a ajuta la ctitorirea Bisericii Sfântul Dumitru. După ce îl completați de mână și îl semnați, acesta poate fi depus la pangarul bisericii.
     Donaţiilor de 2% pentru persoanele fizice, le corespunde varianta de 3‰ pentru persoanele juridice, concretizată printr-un contract de sponsorizare.
Potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, sponsorizarea se realizează pe bază de contract încheiat în formă scrisă între sponsor şi beneficiar, cu specificarea obiectului, valorii şi duratei sponsorizării, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor părţilor. Motivul ce face necesară încheierea contractului de sponsorizare este acela că, în esenţă, prin actul de sponsorizare se efectuează un transfer de proprietate asupra unor valori sau bunuri.
În cazul unei sponsorizări constînd în bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic încheiat, la valoarea lor reală în momentul predării către beneficiar.
Conform Art. 31 (4), Titlul II, din Codul Fiscal, Contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor legii privind sponsorizarea şi legii bibliotecilor, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt în limita a 3‰ din cifra de afaceri;
b) nu depăşesc mai mult de 20%, din impozitul pe profit datorat.
În continuare, iată un exemplu de calcul privind scăderea din impozitul pe profit a cheltuielilor reprezentînd sponsorizarea:
Să presupunem că o persoana juridică plătitoare de impozit pe profit încheie un contract de sponsorizare în valoare de 300 RON cu „Parohia Sfantul Dumitru-Posta” la data de 30 decembrie 2014.
   La calculul profitului impozabil pentru trimestrul III 2015, contribuabilul prezintă următoarele date financiare:
Venituri din vînzarea mărfurilor: 100.000 RON
Venituri din prestări de servicii: 200 RON
Total cifră de afaceri: 100.200 RON
Cheltuieli privind mărfurile: 75.000 RON
Cheltuieli cu personalul: 2.000 RON
Alte cheltuieli de exploatare: 9.000 RON (din care: 300 RON sponsorizare)
Total cheltuieli: 86.000 RON
      Calculul profitului impozabil pentru trimestrul III din 2014 se face după cum urmează:
Profitul impozabil = 100.200 – 86.000 + 1.500 = 14.500 RON. (este evidenţiat faptul că respectivele cheltuieli cu sponsorizarea nu se scad din totalul încasărilor, fiind cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil)
Impozitul pe profit înainte de scăderea cheltuielii cu sponsorizarea = 14.500 x 16% = 2.320 RON.
Avîndu-se în vedere condiţiile de deducere prevăzute la art. 31, alin. (4) din Codul fiscal, se vor calcula limitele pînă la care se poate ridica valoarea cheltuielilior cu sponsorizarea, pentru a putea fi scăzute. Acestea sunt:
– 3‰ din cifra de afaceri reprezintă 300,60 RON;
– 20% din impozitul pe profit înainte de deducerea cheltuielilor de sponsorizare reprezintă 502,40 RON.
Cum limita mai mică este cea dintîi, rezultă că suma de scăzut din impozitul pe profit este 300 RON. Pentru trimestrul III 2015, impozitul pe profit datorat este deci de: 2.320 – 300 = 2.020 RON.
Surse:
LEGEA nr. 32 din 19 mai 1994 (actualizată) privind sponsorizarea
LEGEA nr. 571 din 22/12/2003 (actualizată) privind Codul fiscal
    Ne-am bucura să nu ezitaţi să prezentaţi şi cunoscuţilor dvs. posibilitatea de a direcţiona către biserica noastră. Vă mulţumim!
      Ataşat, găsiţi formularul 230 cu datele de identificare ale Bisericii Sfântul Dumitru din str. Franceză nr.1, sector 3, Bucureşti.

formular-2-foto

Descarca Formular 2%

Cum sponsorizez 2% dacă sunt PFA, PFI, II

PFA-urile pot redirecționa 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii.      Acest lucru se face prin înscrierea denumirii, CUI-ului și a contului IBAN ale ONG-ului către care doriți să redirecționati cei 2% pe ultima pagină a declarației 200, pe care trebuie să o depuneți până pe 25 mai 2016, pentru anul 2015. Așadar, PFA-urile nu redirecționează cei 2% până la 31.12.2015, ci la data la care depun Declarația 200.

Cum sponsorizez din impozitul pe profit

Societățile (contribuabili, persoane juridice plătitoare de impozit pe profit) au posibilitatea de a direcționa / acorda, fără costuri suplimentare, fonduri/bunuri/servicii prin acțiuni de sponsorizare, apelând la o facilitate fiscală prevăzută la art. 25 (4), lit. i) din Codul Fiscal. Fondurile/bunurile direcționate/acordate nu reprezintă o cheltuială suplimentară pentru companie. Cheltuielile de sponsorizare (fonduri financiare, bunuri sau servicii) se scad din impozitul pe profit datorat și achitat la stat. Cu alte cuvinte, fondurile suportate pentru astfel de acțiuni diminuează ulterior și direct sumele ce trebuie achitate statului în contul impozitului pe profit. Condițiile cumulative pentru a accesa această facilitate fiscală sunt:

– compania trebuie să fie plătitor de impozit pe profit;

– acțiunile trebuie justificate prin acte juridice (contracte) încheiate potrivit prevederilor legale;

    – fondurile direcționate trebuie să fie sub cea mai mică dintre limitele precizate mai jos:

   – 0.5% din cifra de afaceri;

    – 20% din impozitul pe profit datorat.

IMPORTANT:

 1. Sponsorizarea trebuie să fie înregistrată în contabilitate în anul pentru care se face plata impozitului (anul anterior momentului plății efective a impozitului).
 2. Suma care nu s-a scăzut din impozitul pe profit se va recupera, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit (ian 2016, martie 2016 etc), pentru următorii 7 ani consecutivi.
 3. Dacă se încadrează în limitele de mai sus, sponsorizarea nu este considerată o livrare de bunuri, deci nu se colectează TVA aferentă. Dacă pentru bunurile respective s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la data achiziției și nu au fost respectate cele două condiții cumulative impuse de lege, livrarea bunurilor acordate drept sponsorizare este încadrată la operațiuni asimilate livrărilor de bunuri și suma care depășește limita legală se consideră bază de impozitare a TVA. Baza de impozitare a bunurilor acordate drept sponsorizare peste limita legală este reprezentată de prețul de cumpărare al acelor bunuri.
Vă reamintim că puteți face donații de bani în contul de mai jos:
RO95 RNCB 0069 1109 8613 0001  (donațiile se pot face în orice monedă) deschis la BCR.

 

3 gânduri despre “Ajută Biserica Sfântul Dumitru!

 1. Radu

  Buna seara,

  As avea o intrebare, va rog, pe cine trecem titular al contului – nume si prenume, sau denumirea Bisericii,

  Multumesc,
  Laura Radu

 2. Pingback: Ajută Biserica Sfântul Dumitru! – Asistența Socială Sf. Filofteia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.