Înnoire (Nr. 177/2019)

3Pr. Paroh Dr. Mihai Gojgar

Ne apropiem cu pași repezi de finalul anului 2019, bicentenarul Bisericii „Sfântul Dumitru”. Ar fi fost minunat să facem ultimele pregătiri de sărbătoare, dar adevărul este că lucrările sunt în toi. Cea mai grea chestiune: restaurarea catapetesmei. Pe de o parte, din cauza dificultății și amplitudinii sarcinii, iar, pe de altă parte, din cauza lipsei fondurilor.
O altă chestiune presantă o reprezintă acum și înnoirea pieselor de mobilier. Minunatele icoane pe care nu le-ați mai văzut în ultima vreme așteaptă să revină la loc de cinste în frumosul nostru lăcaș.
În acest sens, am decis să realizăm iconostase noi, din lemn masiv, pentru cinci icoane (Axionița – icoana Maicii Domnului, Sfântul Iuda, Sfânta Ana cu Sfânta Fecioară în brațe, Sfânta Parascheva de la Iași și Sfânta Filoteia de la Curtea de Argeș), precum și trei baldachine care să adăpostească raclele cu sfintele moaște (pentru Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, pentru Sfinții Haralambie și Pantelimon, respectiv pentru Sfinții Nicanor și Antipa). Investiția este foarte mare, într-adevăr. Dar obiectele sunt de o calitate deosebită, sunt lucrate cu har și sub ascultare monahală și credem că vor dăinui mult timp în sfântul nostru lăcaș.
Vă invităm să participați la această achiziție. Nu vom pune costurile aici, dar dacă cineva ar dori să le afle, poate contacta preotul paroh sau pe unul dintre consilierii parohiali. Câțiva dintre dumneavoastră au donat deja câte o sumă și suntem foarte recunoscători. Ne impresionează și motivează situația unui tânăr care, fără să aibă o situație materială prea bună, a donat salariul pe o lună de la noul loc de muncă spunând: Tot lucrul trebuie să înceapă cu o jertfă către Dumnezeu! Minunată pildă!
Am atașat câteva piese de mobilier asemănătoare cu cele pe care noi le lucrăm. Dacă vom reuși să strângem fondurile, în luna octombrie ar trebui să fie totul gata. Biserica „Sfântul Dumitru‟, lăcaș cu o vechime de jumătate de mileniu, merită să aibă podoabă nouă și luminoasă, fără improvizații și jumătăți de măsură. Știu că gândiți la fel și, de aceea, nădăjduiesc în ajutorul dumneavoastră și al oamenilor de bine care iubesc Biserica.

24

(Foto: Atelierul Sihăstria Putnei)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.