Gândul care devine forță

Vrednicul de pomenire IPS Bartolomeu Anania, într-una din predicile sale, spunea că, atunci când era închis în temniță, de către comuniști, avea trei surse prin care își putea întări sufletul pentru a depăși torturile psihice și fizice la care era supus: 1) gândul la Dumnezeu; 2) râsul și 3) cultura. Cel de-al treilea motiv, cultura, reprezintă și imboldul pentru care astăzi s-a adus omagiu poetului național al românilor la Cimitirul Bellu și de către credincioșii din comunitatea Bisericii Sfântul Dumitru-Poștă. Alături de noi au fost studenți ai Universității Ecologice din București, îndrumați de doamna Prof. Dr. Carmen Bulzan. După slujba parastasului, în semn de recunoștință pentru Eminescu, Justinian Constantinescu, graficianul Revistei Dimitrios și un îndrăgostit de lirica eminesciană a prezentat o evocare a vieții și activității marelui om de cultură născut la Botoșani. Apoi, s-au recitat câteva poezii în limbile română, engleză, spaniolă, italiană și germană. La final, doamna profesor Bulzan a rostit un cuvânt emoționant despre poetul național, frumusețea poeziei și puterea culturii. Tinerii care au recitat, și nu numai, ne-au făcut să conchidem că felul lui Eminescu de a înțelege lumea și de a o exprima, prin poezii, a vibrat în sufletele oamenilor, iar gândul a devenit o forță sau o sursă de însuflețire.

La final, în lipsa posibilității unei plimbări pe sub teiul lui Eminescu din Iași, am gustat un pahar cu ceai de tei și am depus flori și candele pe locul unde își doarme somnul de veci. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

A fost un ceas emoționant și suntem recunoscători Bunului Dumnezeu că ne-a oferit prilejul să fim împreună la Ziua Culturii Române, chiar la mormântul poetului național.

img_7897_resizeimg_7948_resize4rimg_7908_resizeimg_7962_resizeimg_7913_resizeimg_7988_resizeimg_7985_resizeimg_7963_resizeimg_7930_resizeimg_8001_resizeimg_7934_resizeimg_7976_resizeimg_7940_resizeimg_7979_resizeimg_7989_resizeimg_7999_resize

Foto: Laura Dobre

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.