SFINŢII CARE NE VEGHEAZĂ

Pr. Paroh Dr. Mihai GOJGAR (articol apărut în nr. 111 al Revistei Dimitrios)

agioslogginos02În ziua în care apare numărul de faţă al revistei noastre, 16 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul, martor la Cinstitele Pătimiri ale Mântuitorului Hristos. Sfântul se află reprezentat şi în biserica noastră, în absida de nord, deasupra stranei femeilor.

Sutaş sub comanda lui Pilat, a fost pus de pază atât la Răstignire, cât şi la mormânt. Văzând minunile care au însoţit moartea Domnului (cutremurul de pământ, eclipsa de soare, pietrele care se despicau), a strigat: „Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27, 54). Împreună cu alţi doi ostaşi romani, a refuzat mita iudeilor ca să tăgăduiască Învierea Domnului. A preferat să îşi abandoneze serviciul militar, să se boteze şi să-L propovăduiască pe Hristos în Capadocia. Pârât că face misiune pentru creştini, vânat ca martor esenţial al Învierii lui Iisus, a fost decapitat, iar capul i-a fost trimis la Pilat şi la iudei şi aruncat în gunoi. Peste mulţi ani, o văduvă oarbă, care tocmai îşi pierduse unicul fiu, l-a visat pe Sfântul Longhin, care i-a indicat locul unde se află capul său. Săpând cu mâinile, nefericita şi-a recăpătat vederea şi a primit şi darul de a-l zări în vis pe fiul său, alături de Sfântul Longhin. A îngropat trupul fiului alături de capul sfântului, a zidit o biserică frumoasă deasupra şi şi-a dobândit liniştea sufletească.

Nu este o filă de sinaxar, ci o paradigmă pentru multe din episoadele vieţii noastre. Pierzând mult sau multe, orbiţi de durere şi însinguraţi, găsim izbăvire prin mila lui Dumnezeu şi întâlnirea providenţială a unui om sau unei comunităţi. Poate fi o biserică, un preot sau un sfânt care ne transmite un mesaj din veşnicie. Nu toate apar în vis, asta ca să nu dăm importanţă plăsmuirilor nocturne ale minţii. Dimpotrivă, visele ne pot păcăli foarte uşor. Dumnezeu găseşte căi potrivite pentru fiecare dintre noi să ne spună voia Sa. Ascultând-o cu atenţie şi fidelitate, ne putem găsi liniştea cugetului, puterea de a distinge culorile lumii (discernământul mult-iubit şi dorit de Părinţii Bisericii). Ridicaţi ochii spre chipul sfântului din absida de miazănoapte! Acum este nerestaurată, în curând va fi curăţată, mulţumită donaţiei a doi tineri din biserică, şi vom vedea mai limpede chipul unui model pentru toţi.

„Văzut-ai pe Mântuitorul răstignit şi luminându-te cu Razele Lui, ai fugit de întunericul cel preaadânc al necunoştinţei şi te-ai îndreptat către Dumnezeiasca Cunoştinţă, crezând că Cel Ce Se vede, este Dumnezeu. Pentru aceasta şi chinuindu-te te-ai numărat cu cetele mucenicilor, veselindu-te, Sfinte Mucenice Longhin, Preafericite. Cu care împreună roagă-te lui Hristos, Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce cinstesc cu dragoste sfântă pomenirea ta” (Sedealna Sfântului Longhin).

Cu rugăciunile sale şi ale tuturor sfinţilor, Dumnezeu să ne întărească şi să ne miluiască!

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.