Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

sf-apostol-andrei1Biserica Ortodoxă îl pomenește, la 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat. La noi în țară, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creștinătorul poporului român. În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, Sfântul a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. Prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, ziua de 30 noiembrie a fost consacrată ca „zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează”.

Evlavia de care se bucură Sfântul Apostol Andrei în rândul credincioșilor români ortodocși se poate observa și în alegerea sa drept ocrotitor al numeroase lăcașuri de cult, dar și al viitoarei Catedrale patriarhale, Catedrala Mântuirii Neamului.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul României

Moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse pentru prima dată în țara noastră la Iași, în 1996. În felul acesta, Sfântul revenea pe pământul românesc, după aproape 2000 de ani de când pășise pe aceste meleaguri pentru a răspândi Evanghelia lui Hristos. În anul 2011, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei a fost adus din Patras, Grecia, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie Cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Tot atunci, sfintele sale moaște au fost duse la Catedrala mitropolitană din Sibiu, cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, dar și la Alba Iulia, la ceremoniile prilejuite de proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Simion Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei.

Descoperirile Peșterii Sfântului Apostol Andrei

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este marcată în mod deosebit la Constanța, în Arhiepiscopia Tomisului, acolo unde se află peștera în care acesta a viețuit în urmă cu mai bine de 2000 de ani. În ultimul număr al Revistei Dimitrios, v-am prezentat momentele în care au avut loc cele trei redescoperiri minunate ale Peșterii Sfântului Andrei, aflată în inima unei păduri ce aparţine din punct de vedere administrativ-teritorial de comuna Ion Corvin.

Descoperirea (1918)

În anul 1918 peştera a fost descoperită de avocatul constănţean Jean Dinu, care se afla într-o călătorie în zonă. Până atunci, timp de mai multe secole, ea rămăsese în paragină din cauza stăpânirii otomane a Dobrogei.

Prima redescoperire (1943)

În anul 1943 peştera a fost redescoperită de Părintele Constantin Lembrău de laBiserica Adormirea Maicii Domnului I” din Constanţa. Peştera a fost sfinţită de Prea Sfinţitul Chesarie Păunescu, Episcopul Constanței, în prezenţa unui număr mare de preoţi şi credincioşi. Din nefericire, așezământul monahal a fost desființat în timpul regimului comunist (1945-1989).

A doua „redescoperire”(1990)

Ultima „redescoperire” a Peșterii Sfântului Apostol Andrei a avut loc în anul 1990, când mănăstirea a fost reînființată. Așezământul a fost resfințit în anul 1992, fiind astăzi un important centru de pelerinaj din Dobrogea şi din ţară.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.