Vizită istorică, într-o zi istorică

1 decembrie a fost în fiecare an un prilej de sărbătoare pentru Biserica Sfântul Dumitru Poştă. Anul acesta Dumnezeu a rânduit ca de Ziua Naţională, în Biserica Sf. Dumitru, să sosească un oaspete deosebit de important în ortodoxie, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, Ioan al X-lea.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, s-a întâlnit în biserica noastră, în seara de 1 decembrie 2014, cu membrii comunităţii ortodoxe de limbă
arabă din Bucureşti. Aceştia au participat şi la Tedeumul oficiat, în care s-au înălţat rugăciuni speciale pentru poporul român şi binele tuturor credincioşilor ortodocşi.
Din delegaţia Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, a făcut parte şi PS Qais Sadiq, episcop de Erzurum, până nu demult, preotul comunităţii ortodoxe arabe. Numărul familiilor acestei comunităţi a ajuns la 90, faţă de 60 câte erau în anii 2007- 2008. Preafericirea Sa, Părintele Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al întregului Orient, a vorbit despre păstrarea credinţei în vreme de încercare: „Ştim că ţările noastre suferă mult acum, dar ştim mai bine că toate aceste ţări sunt în inimile noastre, mai ales că acum suntem în perioada sărbătorilor de Crăciun, de aceea ne rugăm pentru pacea lumii. Mesajul pe care l-am primit la Naşterea Domnului din cer a fost Slavă lui Dumnezeu în Cer şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire, de aceea ţineţi credinţa aşa cum trebuie şi să nu lăsaţi tradiţia voastră după care aţi fost crescuţi în ţările voastre. Îi mulţumim poporului român cu care am făcut o familie creştină adevărată, de aceea spunem fraţilor noştri români La mulţi ani pentru ziua ocrotitorului Bisericii Ortodoxe Române – Sfântul Andrei – şi pentru Ziua Naţională a României. La mulţi ani! ”.

Deasemenea, a mulţumit părintelui Mihai şi credincioşilor Bisericii Sf. Dumitru, pentru primirea făcută.
Pr. Paroh Mihai Gojgar a menţionat în cuvântul său similitudini între istoricul bisericii Sf. Dumitru- Paraclis Universitar şi biografia Părintelui Ioan al X-lea, afirmând că „este o vizită istorică într-o parohie istorică”, într-o zi „binecuvântată şi gândită de Dumnezeu”.

Credincioşii parohiei Sf. Dumitru au fost prezenţi în număr foarte mare, biserica a fost plină iar tricolorul României a decorat sfântul lăcaş. Emoţionantă a fost şi primirea cu pâine şi sare a cinstitului oaspete, pâine făcută de mâinile unei enoriaşe şi oferită de frumoasele
copile îmbrăcate în costume populare româneşti.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.