Părțile Sfintei Liturghii

Partile Sfintei Liturghii

Pr. Mihai Gojgar

Sfânta Liturghie are trei părți: Proscomidia, Liturghia catehumenilor și Liturghia credincioșilor.

Proscomidia

Proscomidia se desfășoară în Sfântul Altar, în stânga, într-o firidă, unde se pregătesc Darurile de pâine și vin. De obicei, această rânduială are loc la prima oră a dimineții, preotul având mai mult timp la dispoziție pentru a desfășura acest ritual.

Liturghia catehumenilor

Liturghia catehumenilor este prima parte accesibilă tuturor credincioșilor. Începe o dată cu Binecuvântarea Mare („Binecuvântată este împărăția Tatălui, și a Fiului, și a Sfântului Duh….”), după ce s-a bătut toaca și a fost tras clopotul. La Biserica

Sf. Dumitru aceasta înseamnă aproximativ ora 9.30. Liturghia catehumenilor se încheie la puțin timp după citirea Sfintei Evanghelii, la cuvintele „Câți sunteți chemați, ieșiți. Cei chemați, ieșiți….”. Această parte a slujbei conține multe elemente didactice, citiri din Psalmi, din Epistolele și Faptele Sfinților Apostoli și, desigur, din Sfânta Evanghelie. Toți sunt pregătiți prin aceste lecturi pentru a doua parte a Liturghiei, când se vor preface Darurile de pâine și vin în chiar Trupul și Sângele Domnului.

Catehumenii
Catehumenii erau și sunt, chiar dacă sunt foarte puțini azi, cei care se pregăteau să primească botezul creștin. Această pregătire consta în ascultarea și aprofundarea principalelor puncte din credința creștină: Crezul, Cele 10 porunci, Fericirile, Sfintele Taine. Catehumenii participau la Sfânta Liturghie pânâ la cuvintele „Câți sunteți chemați, ieșiți. Cei chemați, ieșiți….”. Apoi, erau invitați afară, ca unii care nu sunt încă pregătiți să înțeleagă și să trăiască misterul Sfintei împărtășanii. Instituția catehumenatului era extrem de importantă și se desfășura cu multă atenție. Avem dovezi în sensul acesta din primele secole creștine, despre sistematizarea programului didactic și prelegerile susținute (de ex., Sf. Chiril al Ierusalimului). Catehumenii erau pregătiți de multe ori pe parcursul Postului Paștelui și apoi botezați în Sâmbăta lui Lazăr, Duminica Floriilor, ori în Săptămâna Pătimirilor Domnului, pentru a li se da șansa să participe la marele praznic al Învierii Domnului.
Opinez că astăzi este nevoie de o catehizare amplă a tuturor membrilor Bisericii, pentru a se ajunge la o cunoaștere măcar decentă a învățăturilor păstrate cu lacrimi și sânge de predecesorii noștri. De aceea, Biserica Sf. Dumitru organizează de aproape cinci ani Seri Catehetice în fiecare zi de luni (aveți în acest număr programul pe luna septembrie), cuvânt catehetic la toate evenimentele liturgice și ziar parohial. De asemenea, lansăm un sondaj de opinie, o consultare cu dvs., despre necesitatea, oportunitatea și modul în care ar putea fi organizată o Școală de Duminică pentru adulți. Așteptăm opiniile dvs., recomandările și sugestiile pe care le aveți, pe care le puteți lăsa, în scris, pe adresa mea de e-mail, afișată la intrarea în sfântul lăcaș, ori pe un bilet depus într-una din cutiile de donații din biserică.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.